Joachim Devillé Vera 's Daydream - Deptford, London (UK)

S.R.N.D.P.T.

Timo van Grinsven

Jürgen Grewe
vrije ruimte
Datum:20 februari tot en met 16 maart 2014
Kunstenaars:Joachim Devillé, Jürgen Grewe, Timo van Grinsven en Jeroen de Nijs
Locatie:TETEM kunstruimte
Opening:20 februari 2014 om 17:00 uur
De opening is tegelijk met de opening van de tentoonstellingen Phantom reality reset en The Face of the Other.

Actionfields // platform voor actuele kunst is een initiatief van de Belgische curator Vincent Verbist. Op eigenzinnige wijze richt Actionfields zich op het ondersteunen en presenteren van jonge kunstenaars. Geen klassieke ‘white cube’ galerie met een winkel om op te passen, maar een dynamische platform die op wisselende locaties projecten en exposities realiseert. Onder de titel S.R.N.D.P.T. presenteert Actionfields in TETEM kunstruimte vier talenten: Joachim Devillé (België, 1978), Jürgen Grewe (Duitsland, 1969), Timo van Grinsven (Nederland, 1985) en Jeroen de Nijs (Nederland, 1972). De tentoonstellingstitel S.R.N.D.P.T is afgeleid van het woord ‘serendipity’: het Engelse woord voor serendipiteit, wat betekent het vinden van iets onverwachts en bruikbaars terwijl je op zoek bent naar iets totaal anders.

Kracht, eenzaamheid en anonimiteit zijn de kernwaarden in het werk van Joachim Devillé. Hij schildert en tekent locaties, situaties en personages: de interieurs en exterieurs van gebouwen, landschappen, objecten en personen worden bevroren tot een banale, neutrale en anonieme verschijningen. Een poëtische gloed geeft een vleugje mysterie aan de alledaagse scènes.

Jürgen Grewe is een schilder. Z’n schilderijen zijn posters, z’n posters zijn films. Beter dan films, want ze hoeven niet gerealiseerd te worden. Ze realiseren zichzelf wanneer het schilderij bekeken wordt. We worden constant omringd door dit soort beelden. We komen ze overal tegen, we worden achtervolgd en besprongen. Spannende beeltenissen van een geconstrueerde en gefunctionaliseerde werkelijkheid.

Vanuit een eigen logica wordt het werk van Timo van Grinsven opgebouwd, waarin soms het denken over iets onmogelijk even tot stilstand komt. Kenmerkend voor het werk is de veelheid aan verschillende materialen en de tactiliteit daarbij. Naast installaties en sculpturen maakt van Grinsven ook tekeningen.

Jeroen de Nijs maakt objecten, veelal met beschilderde elementen, vanuit het verlangen een talisman (magisch object) te creëren. “Wat bevindt zich tussen onze realiteit en de bron waar alles uit verschijnt? En kan een kunstwerk een magisch object zijn dat de geest verruimt door deze in de richting te trekken van die plek of grote sfeer?”

Curator / samenstelling: Vincent Verbist, eigenaar en curator van Actionfields: www.actionfields.be