Brisure. Artistieke Verwantschappen



Sofie muller32z 
Belfius-bank bezit een rijke kunstcollectie. Van 20 oktober 2012 tot 16 maart 2013 opent de bank elke derde zaterdag van de maand de deuren van haar galerij in de hoofdzetel te Brussel. Naast een selectie uit de vast collectie is er dan ook een tijdelijke tentoonstelling te bekijken. Onder de titel ‘Brisure. Artistieke Verwantschappen’ wordt werk getoond van 22 jonge kunstenaars die niet in de vaste collectie van de bank zijn opgenomen.
Curator is Stef Van Bellingen. De 22 kunstenaars die hij selecteerde gaan met een bestaand werd een dialoog aan met een kunstwerk uit de vaste collectie van Belfius.
Brisure of breuk is een term uit de heraldiek en betekent ‘veranderingen aangebracht aan het vaderlijke wapen door jongere zonen om zich te onderscheiden van de oudste tak’. De uitgenodigde kunstenaars geven met hun werk een antwoord, een commentaar of een reflectie op werk van een reeds gecanoniseerde generatie, met de bedoeling ons toeschouwers cultureel rijker te maken. De hier gepresenteerde kunstenaars zijn dus de toekomst van het verleden.
De uitgenodigde kunstenaars:
Virginie Bailly, Stephan Balleux, Mil Ceulemans, Caroline Coolen, Patrick Couder, Bart De Clercq, Nick Ervinck, Thomas Huyghe, Geert Koekoeckx, Michael Matthys, Sofie Muller, Nadia Naveau, Benoit Platéus, Frédéric Platéus, Régine Riou, Matthieu Ronsse, Bart Stolle, Ante Timmermans, Greet Vanautgaerden, Carole Vanderlinden, Rinus Vandevelde, Tinus Vermeersch .
Kunstenaars uit de Belfius Collectie:
Philip Aguirre Y Otegui, Marcel Broodthaers, Leo Copers, Berlinde De Bruyckere, Thierry De Cordier, Wim Delvoye, Lili Dujourie, Jan Fabre, Antoine Mortier, Constant Permeke, Robert Suermondt, Gustave Van de Woestyne, Frits Van den Berghe, Anne-Mie Van Kerckhoven, Philippe Vandenberg, Jan Vercruysse, Pieter Vermeersch, Ann Veronica Janssens, Marthe Wery
Beide exposities staan open voor het publiek van 20 oktober 2012 tot 16 maart 2013 op elke derde zaterdag van de maand.
U kunt beide tentoonstellingen gratis bezoeken op voorwaarde dat u vooraf inschrijft.
Locatie: Pachecolaan Brussel.
Foto: (c) Sofie Muller