All About Drawing. 100 Nederlandse Kunstenaars (Met werk van Ben Kruisdijk)


Groots overzicht van de Nederlandse tekenkunst na 1960

23 april - 28 augustus 2011

All About Drawing. 100 Nederlandse Kunstenaars geeft inzicht in de ontwikkeling van de tekenkunst in Nederland vanaf de jaren zestig tot nu. Diana Wind, directeur van het Stedelijk Museum Schiedam en kunstenaar/curator Arno Kramer selecteerden honderd kunstenaars voor wie de tekening in hun oeuvre de belangrijkste discipline is. De keuze is eveneens bepaald door een hoge mate van oorspronkelijkheid en autonome kwaliteit, de continuïteit in het oeuvre, werk op papier en diversiteit in de genres. Zo ontvouwt zich een panorama van tekenaars die vanuit een geheel eigen handschrift het werken op papier autonoom toepassen.

In de periode die All About Drawing omvat, is gewerkt met een veelheid aan stijlen en genres. Deze pluriformiteit is volop aanwezig. Er zijn figuratieve tekeningen van onder anderen Marijn Akkermans, Rik Smits en Jeroen Pomp, waarbij natuur, mens, dier en architectuur in al hun hoedanigheden de onderwerpen zijn. In de categorie ‘abstractie, serieel en fundamenteel’ valt het werk van bijvoorbeeld Jan Schoonhoven en Cor de Nobel, ‘tekst en vorm’ wordt vertegenwoordigd door kunstenaars als Marc Nagtzaam, Paul van der Eerden en Henri Jacobs. Ook qua stijl zijn alle uitingsvormen vertegenwoordigd, van zeer gedisciplineerd abstracte van Gerda Teljeur en Arjan Janssen tot de ruige tekeningen van David Bade en Charlotte Schleiffert. Ook sensitievere tekeningen en poëtische tekeningen zijn volop aanwezig en dikwijls gemaakt op enorm formaat van bijvoorbeeld Hanneke Francken, Elly Strik, Jacobien de Rooij, Hans de Wit, Erik Odijk en Renie Spoelstra. All About Drawing is een onmisbaar overzicht voor iedereen die geïnteresseerd is in naoorlogse tekenkunst.

Tekeningen Manifestatie en Symposium
Vele galeries, musea en kunstinstellingen nemen deel aan een parallelle activiteit die Tekeningen Manifestatie is genoemd, een initiatief van het Stedelijk Museum Schiedam en is bedoeld om gedurende de tentoonstellingsperiode op zo veel mogelijk locaties aandacht voor het tekenen te vragen. Tijdens de tentoonstelling organiseert het Stedelijk Museum Schiedam een symposium met sprekers uit binnen- en buitenland.

Boek
Bij de tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij d’Jonge Hond een omvangrijk boek van 344 pagina’s met meer dan 200 afbeeldingen en met tekstbijdragen van Hans den Hartog Jager, Renée Steenbergen, Pietje Tegenbosch, Maria Barnas, Yasmijn Jarram, Arno Kramer en Diana Wind. Het boek plaatst het hedendaagse autonome tekenen in een historische en internationale context. Ook de perceptie van de tekening bij particuliere verzamelaars en musea komt aan de orde.